Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z nich sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać 8 dag cukru pudru i żółtka. Na samym końcu połączyć z mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na dużą formę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC na około 25 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na połowę.

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Schłodzić.

Przygotować dwie formy do keksów. Każdą z nich starannie wyłożyć folią spożywczą. Na spód wlać po kilka łyżek schłodzonej galaretki. Wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie ułożyć herbatniki i ponownie wlać po kilka łyżek galaretki i wstawić do lodówki. Pozostałą galaretkę również wstawić do lodówki, aby stężała.

Żelatynę rozpuścić starannie w gorącym mleku. Ostudzić. Śmietanę schłodzić, a następnie ubić z pozostałym cukrem pudrem. Na samym końcu połączyć z żelatyną (trzeba się spieszyć, bo śmietana szybko robi się bardzo sztywna). Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i galaretkę. Wygładzić i \"powciskać\" między śmietanę kawałki zastygłej galaretki. Na wierzch ułożyć biszkopt i dokładnie docisnąć.

Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem śmietanowca wyłożyć go dnem do góry i zdjąć folię spożywczą. Smacznego:)

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !