Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone banany z lodami i skórką cytrynową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lody 500 ml
cytryny 1-2 szt
cukier drobny 3-5 łyżek
mięta liście 4 szt
banan 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone banany z lodami i skórką cytrynową

Cytrynę obieramy ze skórki. Musi być ona wcześniej porządnie wyszorowana i/lub sparzona. Skórkę tniemy na bardzo wąskie paseczki i zasypujemy cukrem, odstawiamy by cukier wyciągnął sok i olejki eteryczne ze skórki. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej. Następnie banany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy na ruszcie aż będą bardzo brązowe prawie czarne. W międzyczasie na małej patelence przesmażamy lekko i krótko skórkę z cytryny, by rozpuścił się do końca cukier i dolewamy sok z połówki cytryny.
Po upieczeniu bananów wykładamy po jednym na duży talerz, każdy nacinamy wzdłuż i rozchylamy, obok kładziemy po 2-3 kulki lodów i całość posypujemy skórką z cytryny, skrapiamy sosem i dekorujemy miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 25.04.2012 18:33
fajne
Agnieszka/picola 26.06.2011 23:01
fajne
grazia1 06.03.2011 16:30
smakowite
wolochski 23.02.2011 22:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak