Sposób przygotowania

Cytrynę obieramy ze skórki. Musi być ona wcześniej porządnie wyszorowana i/lub sparzona. Skórkę tniemy na bardzo wąskie paseczki i zasypujemy cukrem, odstawiamy by cukier wyciągnął sok i olejki eteryczne ze skórki. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej. Następnie banany wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy na ruszcie aż będą bardzo brązowe prawie czarne. W międzyczasie na małej patelence przesmażamy lekko i krótko skórkę z cytryny, by rozpuścił się do końca cukier i dolewamy sok z połówki cytryny.
Po upieczeniu bananów wykładamy po jednym na duży talerz, każdy nacinamy wzdłuż i rozchylamy, obok kładziemy po 2-3 kulki lodów i całość posypujemy skórką z cytryny, skrapiamy sosem i dekorujemy miętą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !