Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny tort

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 DAG
jajko 1
woda 3 lzyki
margaryna 12 dag
sól 0,5 lyzeczki
proszek do pieczenia 0,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny tort

Farsz:
500g brokułów świeżych lub mrożonych
2 cebule
250 ml kwaśnej śmietany 18 % tł.
jajko surowe
3 jajka ugotowane na twardo
150 g sera Rokpol albo Feta
łyżka oleju
150 g żółtego sera
sól, pieprz

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, jajko i wodę, składniki zagnieść. Ciasto rozłożyć w tortownicy pamiętając, aby brzegi były również wyklejone do wysokości 3 cm. Brokuły umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut. Wyłożyć na sito, wystudzić. Grubsze łodygi pokroić na plasterki. Jajka posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na oleju. Do brokułów dodać wszystkie składniki, doprawić pieprzem i solą. Farsz nałożyć na ciasto, wyrównać, posypać startym serem. Piec ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 27.01.2011 09:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak