Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z kapustą pekińską

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maka pszennna 400 gram
drożdże 20 gram
woda letnia 250 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
ciemny sos sojowy 1 łyżka
słodki sos chili 2-3 łyżki
kapusta pekińska 1 szklanka
cebulka 2-3 łyżki
olej 2 łyżki
otręby owsiane 2-3 łyżki
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z kapustą pekińską

Ciasto zaczynamy od zaczynu drożdżowego i w tym celu z 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzamy drożdże, łączymy je z łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy znacznie zwiększy swoje wymiary łączymy z resztą mąki, dodajemy sól, sos chili i sojowy, 1 łyżkę oleju i zagniatając dolewamy wody, tak by uzyskać ciasto odchodzące od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, po ok 2 h gdy ciasto podwoiło lub potroiło swą objętość, wyjmujemy je z miski i na blacie posypanym mąką wałkujemy by uzyskać spory placek.
Nadzienie:
kapustę tniemy na piórka, cebulkę w kostkę, wszystko łączymy w misce z oregano
Ostatni etap:
Na placku rozkładamy równą warstwę kapusty i zwijamy jak roladę tak by była długa, w formie do chleba musi się zmieścić złożona na pół. Formę oczywiście smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp 170-180 st C przez ok 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 07.03.2012 11:04
ciekawe
Justyna87 07.03.2012 11:04
ciekawe
iknkirke 03.12.2011 19:14
fajne
daria899 07.04.2011 18:02
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak