Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Espresso granita

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa 250 ml
cukier brązowy 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
bita śmietana 1 szkl
skórka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Espresso granita

Espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie. Można też zagotować kawę w rondelku pamiętając by zdjąć z gazy gdy tylko zacznie wrzeć. Następnie trzeba napój przecedzić przez sitko do kawy.
Dodać do kawy cukier i sok cytrynowy.
Ostudzić kawę, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki.
Po pół godzinie wyjąć i poskrobać widelcem. Znów wstawic na pół godziny i potwórzyć skrobanie i znów wstawić do zmarażarki.
Po kolejnej pół godzinie wyjąć. Do wysokich szklanek włożyć trochę bitej śmietany, na to naskrobane widelcem lody espresso, bitą śmietanę i znów espresso. Udekorować świeżą skórką z cytryny.
Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 27.01.2011 10:14
tylko się skusić na takie pyszności
pawel6 27.01.2011 08:37
wygląda pięknie i już jestem ciekawy jak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak