Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba ponczowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
mleko 150 ml
drożdże 30 gram
cukier 40 gram
masło 50 gram
jaja 2 sztuki
żółtka jaj 2 sztuki
smazona skórka pomarańczowa 2 łyżki
cukier do ponczu 50 gram woda
woda 120 ml
rum 70 ml
lukier 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Baba ponczowa

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 100 gram mąki i połowę podgrzanego mleka. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Masło utrzyj z żółtkami i pozostałym cukrem. Wlej rozczyn i ucieraj, dodając mąkę i pozostałe mleko. Dodaj pianę z białek i skórkę pomarańczową. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką, przełóż ciasto, odstaw na ok. 40 minut. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudź, wyjmij. Ponakłuwaj wykałaczką. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ostygnie, wlej rum, wymieszaj. Nasącz babkę. Wystudzoną polukruj i udekoruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lucyna15
lucyna15 27.05.2010 19:10
smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak