Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 100 gram mąki i połowę podgrzanego mleka. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Masło utrzyj z żółtkami i pozostałym cukrem. Wlej rozczyn i ucieraj, dodając mąkę i pozostałe mleko. Dodaj pianę z białek i skórkę pomarańczową. Formę posmaruj masłem. Oprósz mąką, przełóż ciasto, odstaw na ok. 40 minut. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudź, wyjmij. Ponakłuwaj wykałaczką. Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ostygnie, wlej rum, wymieszaj. Nasącz babkę. Wystudzoną polukruj i udekoruj.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczna :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !