Sposób przygotowania

oprócz tego 3-4 łyżki roztopionego masła

Do drożdży dodać troszkę mąki i cukru.Podgrzać mleko tak aby było ciepłe i 1/4 szkl. zalać drożdże.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować, dodać masło i pozostały cukier.Odstawić do wystygnięcia.Do misy miksera, automatu lub do zwykłej dużej miski wsypać mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko i jajka.Wyrabiać aż utworzy się miękkie gładkie ciasto.Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok.1 godz.).Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować koło o średnicy 22 cm.Smarować roztopionym masłem.Pokroić na 8 trójkątów (najlepiej radełkiem) i zwijać od szerszej strony.Rogaliki możemy zostawić puste lub coś dać do środka.Ja dałam czekoladę.Układać je na blasze i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.Przed samym włożeniem do pieca można jeszcze posmarować wierzchy roztopionym masłem.Piec nagrzać do 200\'C i piec przez 8-10 minut.

Rogaliki wyśmienicie smakują puste, ale równie dobrze możemy dać jakieś ulubione nadzienie do środka np: ser, mak, budyń, nutella, marmolada, cukier brązowy + cynamon i inne.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !