Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z sadzonym jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
cebula 1 szt
jajko 5 szt
mąka pszenna 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
boczek wędzony 100 gram
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z sadzonym jajkiem

Ziemniaki obrać i umyć. ^ sztuk zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pozostałe dwa na tarce o grubych oczkach. Wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać - dodać do ziemniaków. Wbić 1 jajko, dodac przyprawy i oba rodzaje mąki. Wymieszać wszystko razem. Rozgrzać olej i nakładać porcję masy na placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Boczek pokroić w plasterki a następnie w paski. Wysmażyć go na chrupiąco. Zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu usmaż jajka sadzone. Ułuż je na usmażonych plackach ziemniaczanych i przykryj paskami boczku. Podawaj od razu ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak