Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drożdżowe z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
mąka 2 łyżeczki
mleko ciepłe
Ciasto:
majeranek 0,5 kg
sól
mleko 1 szklanka
Farsz:
Podudzie z kurczaka 8 sztuk
ugotowana marchew 1
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
bulion 2 łyżki
cebula 2 sztuki
olej
pieprz
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe z mięsem

Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.

W tym czasie przesiewamy mąkę, kurczaka gotujemy do miękkości z dodatkiem włoszczyzny, kucharka i pieprzu.

Wyrośniety rozczyn mieszamy delikatnie z mąką, zlaewamy mlekiem, dokładnie ugniatamy ciasto, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na oleju. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, mieszamy z usmażoną cebulką, dodajemy 2 łyżki bulionu i przyprawiamy solą, pieprzem - farsz gotowy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części , wałkujemy formując prostokąty, dzielimy ciasto na małe prostokąciki, nakładamy farsz po skosie, 2 wolne rogi zwijamy do siebie. Paszteciki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia i pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.08.2012 11:17
Uwielbiam takie paszteciki do barszczu.
Michaś 08.07.2012 22:26
przepyszne
Ela15 01.06.2011 22:04
dobre:)
beatkaa153 03.02.2011 11:20
fajny przepis
agnieszka214 31.01.2011 10:31
super smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak