Sposób przygotowania

Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* szczypta soli
* 25 dag margaryny
* 4 łyżki ciemnego kakao
* 125 ml mleka
* 2 szklanki cukru (o poj.250 ml)
* 1 cukier waniliowy
* wiórki kokosowe do posypania
* 10 połówek śliwek węgierek w syropie
* tłuszcz i bułka tarta do posmarowania i posypania tortownicy

Do rondelka włożyć margarynę,wsypać cukier,kakao i cukier waniliowy.Wlać mleko i podgrzewać mieszając ,aż tłuszcz się rozpuści i składniki połączą-nie gotować.Wystudzić.
2/3 szklanki masy odlać na polewę.
Do wystudzonej masy małymi partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać drewnianą pałką.Następnie dodawać po 1 żółtku.
Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę.
Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą dużą tortownicę napełnić ciastem.Osączone z syropu połówki śliwek rozkładać na cieście przecięciem do góry.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok.35-40 minut.Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    piknie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pyszne ciasto:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Podoba mi się !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Czesto robie murzynkowe, bo moja rodzina, a w szczególnosci córka, lubi takie ciacha - koniecznie z owocami :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    ciacho pierwsza klasa
  • 0
    original
    Opublikowano

    byMJ

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    bardzo często piekę murzynka i nie wpadłam na pomysł, żeby dodać śliwki - pycha :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !