Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 20 dag
czosnek 3 ząbki
szczypta soli
troszke cukru
jajko 2
szczypiorek
śmietana 2 łyżki
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie

Najpierw musimy zagotować litr wody i zaraz przestudzić , jak mamy garnek kamienny to wsypujemy mąkę , zalewamy wodą dodajemy roztarty czosnek , sól, cukier , i skórkę chleba , przykrywamy gazą i tak właśnie musimy pozostawić na parę dni w takim stanie . Zagotować litr wody wlewamy 1\\2 litra zakwasu i to musimy zagotować , dodać roztarty z solą czosnek . Żurek musimy zabielić śmietaną i zagotować , najlepiej podawać z jakiem i osypać szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 15.12.2013 23:45
uwielbiam żurki na zakwasie ;)
Marzena34 21.05.2013 18:54
wspaniały domowy
Emiliozo 14.07.2012 12:32
prawdziwy żurek
babcia
babcia 27.04.2012 19:34
ekstra
babcia
babcia 27.04.2012 19:34
ekstra
Edyta38 17.05.2011 18:00
super
matii6 17.04.2011 20:08
pyszny
alaaa 27.01.2011 19:23
żurek palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak