Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 10 dag
jajko 3 sztuki
aromat rumowy
mleko 4 łyżki
margaryna 13 dag
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, aromat rumowy, jajka, mleko i margarynę. Wyrobić mikserem jednolite ciasto. Przełożyć na stolnicę, zagnieść dłońmi. Cienko rozwałkować, pokroić radełkiem na paski, naciąć pośrodku wzdłuż. Przez powstały w ten sposób otwór przeciągnąć jeden koniec paska, formując faworki. Wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor. Gotowe faworki wyjąć łyżką cedzakową lub drutem, osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 26.01.2012 13:09
moje ulubione..
mic 19.01.2012 17:42
kojarza mi sie z tłustym czwartkiem
Adamorek 17.01.2012 16:07
lubię choć tłuste
Wiesława1 17.01.2012 09:38
lubię
Edyta31 01.10.2011 23:19
świetny przepis, polecam
Dorota59 18.08.2011 23:04
ślicznie wyglądają-pamiętam ten smak faworków z dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak