Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedna zupka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
masło 50 g
mleko 1/4 l
sól
bułka czerstwa 100 g
rosół z kostki 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Biedna zupka

Bułkę pokroić i namoczyć w mleku, aż powstanie papka. Masło rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rozmoczoną w mleku bułkę, uważając, aby się nie przypaliła. Ochłodzić. Rozdzielić białka od żółtek, po czym do usmażonej masy wlać osobno najpierw białka, a potem żółtka ubite z solą. Rozmieszać. Zagotować rosół. Do wrzącego rosołu wkładać po łyżce porcje masy jajecznej i gotować 10 minut, aż się zetnie, tworząc kluseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 28.01.2011 19:58
1-wszy raz widzę taki przepis, z ciekawości małą porcję przygotuję...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak