Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pieczarkami ryżem i szynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10-12 duzych kapeluszy
ser żółty 5 dkg
ryż 15 dkg
cebula 2-3 szt
szynka gotowana 10 dkg
bulion 1 szkl
czosnek ząbki 3 szt
olej 4 łyzki
sól do smaku
pieprz
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pieczarkami ryżem i szynką

Cebulę posiekać, ząbek czosnku zmiażdżyć, rozgrzać połowę oleju dodać cebulę i czosnek lekko podsmażyć. Wlać bulion wsypać ryż, gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Szynkę posiekać wymieszać z ugotowanym ryżem odstawić i trzymać w cieple. Pozostały czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać wlać resztę oleju, ułożyć kapelusze pieczarek otwartą stroną do góry dodać czosnek, sól, pieprz i krótko podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć pieczarki otwartą stroną do góry faszerować ryżem pieczarki i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180o C na 7-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 26.01.2011 17:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak