Sposób przygotowania

Najlepiej sobie od razu przygotować masło, cukier i mąkę.
25 dag mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Cytrynę sparzyć ok. 30 sekund i dokładnie wyszorować skórkę zetrzeć ją na tartce. I dodać do ciasta. Dodać jajko i połowę masła. Składniki szybko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Do pozostałej mąki dodać 5 łyżek cukru, cynamon oraz pozostałe masło. Następnie z tych składników zagnieść grudkowate ciasto które też włożyć do zamrażalnika.
Śliwki dokładnie umyć i wyjąć z nich pestkę (ja użyłam mrożonych). Sok śliwkowy będzie do tego najlepszy zagotować z pozostałym cukrem. Dodać do niego śliwki i gotować ok. 5 minut. Następnie budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać go do śliwek. Ponownie zagotować a następnie całość ostudzić.
Kruche ciasto rozwałkować (ja użyłam tortownicy) i gęsto ponakuwać. Brzegi ciasta dolepić po bokach. Następnie ciasto zapiec. Potem wylać na nie śliwki a następnie posypać kruszonką cynamonową. Piec do momentu zrumieniania kruszonki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    eklerek

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    zgadzam sie rewelacja,pycha !
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam takie ciasta.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    uwielbiam śliwki, a w placku to już w ogóle niebo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !