Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszny placek śliwkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 45 dag
masło 25 dag
cukier 25 dag
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
jajko 1 sztuka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
śliwki 1 kg
sok śliwkowy 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: pyszny placek śliwkowy

Najlepiej sobie od razu przygotować masło, cukier i mąkę.
25 dag mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Cytrynę sparzyć ok. 30 sekund i dokładnie wyszorować skórkę zetrzeć ją na tartce. I dodać do ciasta. Dodać jajko i połowę masła. Składniki szybko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Do pozostałej mąki dodać 5 łyżek cukru, cynamon oraz pozostałe masło. Następnie z tych składników zagnieść grudkowate ciasto które też włożyć do zamrażalnika.
Śliwki dokładnie umyć i wyjąć z nich pestkę (ja użyłam mrożonych). Sok śliwkowy będzie do tego najlepszy zagotować z pozostałym cukrem. Dodać do niego śliwki i gotować ok. 5 minut. Następnie budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać go do śliwek. Ponownie zagotować a następnie całość ostudzić.
Kruche ciasto rozwałkować (ja użyłam tortownicy) i gęsto ponakuwać. Brzegi ciasta dolepić po bokach. Następnie ciasto zapiec. Potem wylać na nie śliwki a następnie posypać kruszonką cynamonową. Piec do momentu zrumieniania kruszonki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 29.08.2013 23:05
uwielbiam śliwki, a w placku to już w ogóle niebo
IlonaAlbertos 25.12.2011 12:24
Uwielbiam takie ciasta.
Wacław 26.08.2011 15:23
zgadzam sie rewelacja,pycha !
eklerek 19.07.2011 23:46
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak