Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z grzybkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowina 50 dag
dymki ze szczypiorkiem 3-4 sztuki
sos sojowy 2-3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 2 sztuki
sherry 3 łyżki
grzyby suszone 12-20 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z grzybkami

Wymieszać ze sobą w miseczce: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sherry, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki oleju kukurydzianego, aby powstała marynata. Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w plastry, następnie włożyć do marynaty na 24 godziny.Grzyby należy moczyć pół godziny, następnie odsączyć i pokroić. Jajka należy roztrzepać w miseczce z sherry i usmażyć na oleju tak, aby powstał omlet. Po jego wystudzeniu pokroić go w paski. W woku należy rozgrzać olej( około 6 łyżek) i smażyć na nim na dużym ogniu mięso przez 3- 4 minuty. Dodać do niego pokrojone grzybki, posiekaną cebulę i smażyć około 2 minut, dodać omlet posiekamy w paski i sos sojowy, dalej smażyć przez 2 minuty ciągle mieszając. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.04.2013 21:13
fajna propozycja obiadowa
Agnik 25.08.2011 20:49
super
pioge7 26.03.2011 22:02
znakomite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak