Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z jaj na ryżu curry

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mleko 1/4 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
posiekana zielenina 2 łyżki
jajko 1 szt
jajko ugotowane na twardo 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z jaj na ryżu curry

W 3-litrowym garnku zagotować ryż, gotowane jajka posiekać, dodać 3 łyżki tartej bułki, zrumieniona na tłuszczu i pokrojoną drobno cebulkę, jajko surowe, przyprawy i tyle mleka by wyrobić dość gęstą masę. Uformować podłużne pulpeciki i obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Ryz po ugotowaniu wyłożyć na sito, przelać zimną wodą, wyłożyć na dużą patelnię z mocno rozgrzanym masłem, wsypać curry i chwile mieszać na ogniu. Wyłożyć na półmisek, obłożyć usmażonymi pulpetami, posypać wokół zielenina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak