Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary smażone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary oczyszczone 1 kg
mąka pszenna 0,5 szklanki
sól do smaku
oliwa 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary smażone

Oczyszczone już kalmary gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odsączamy i kroimy w pierścienie. Oprószamy je solą, pieprzem i mąką. W garnku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim krążki kalmarów na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na chwilę na papierowych serwetkach, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 24.07.2012 18:46
wyśmienita kolacja
Betka 31.05.2012 14:13
ciekawy pomysł:)
Iwusia 27.01.2011 22:29
brzmi zachęcająco :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak