Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
tłuszcz 30 dkg
żółtko jajek 3 szt.
cukier puder 2 łyżki
rabarbar 1 kg
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy do smaku
białko 4 szt.
wiórki kokosowe do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rabarbarem

Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto, schłodzić w lodówce. Usmażyć dżem rabarbarowy. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć na tortownicę (dno i boki do połowy wysokości) i podpiec w gorącym piekarniku. Wyjąc, posypać spód wiórkami kokosowymi, nałożyć dżem rabarbarowy i znowu posypać wiórkami kokosowymi. Na końcu wszystko posypać dość grubo kruszonką cz pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika ii dopiec na rumiano. Zarumienione ciasto wyjąc, przykryć pianą ubitą z 4 białek i jeszcze wstawić do przestudzonego piekarnika (na najmniejszym ogniu)Gdy piana nabierze koloru słomkowego wyjąc ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak