Sposób przygotowania

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć
w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedna porcje robilam po 2 h, druga po 24h) . Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
Ozdabiałam razem z córka, wyszo ponad 160 pierników i kilka choinek ktorymi zajął sie
ambicjonalnie mąż (ja jako nie inzynier miałam problemy z proporcjonalnoscia elementów
na choinki).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Pyszne ciasteczka :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Pyszne i cudnie wyglądają:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Pięknie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anita21

    piękne te choinki
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Pięknie
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    bardzo fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta58

    no to już wiem co bede robiła jutro :)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna choineczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Zapachniało świętami:)
  • 0
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    Super choinki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lis

    Wyglądają super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    edytazaw89@wp

    wygląda rewelacyjnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !