Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik smażony w sosie cebulowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1,5 kg
masło roślinne 1 łyżka
olej 1 łyżka
pieprz
sól
estragon

Przepis i sposób przygotowania na: królik smażony w sosie cebulowym

Sos:
Cebulki 6 sztuk
Estragon
Sól, pieprz
Wytrawne białe wino 1 szklanka
Zielenina
Mąka 1 łyżka



Sprawionego, dobrze opłukanego królika, pokroić na niewielkie porcje, odcinając grubsze kości; obsypać mąką i sproszkowanymi przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć królika, posolić i obsmażyć dość szybko na rumiano. Przykryć i dusić na słabym ogniu pól godziny. Przyrządzić sos: obrać i drobniutko pokroić cebulki. Sos z pod królika przelać do małego rondelka, dodać cebulki, podsmażyć, wlać wino, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu dusić ok. 10 minut, przyprawiając estragonem, odrobiną pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 13.08.2011 22:57
oryginalne i smaczne
iga2 13.08.2011 22:57
oryginalne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak