Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęś nadziewana bułką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1000 g
tłuszcz 30 g
sól
inne przyprawy
Farsz:
bułka 20 g
jajko 2 sztuki
tłuszcz 7 g
natka pietruszki 2 g
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: gęś nadziewana bułką

Przygotować farsz: Bułkę namoczyć w mleku. Tłuszcz rozetrzeć z żółtkiem, dodać wyciśniętą bułkę, posiekaną natkę, sól i ponownie rozetrzeć. Białko ubić na pianę, dodać do bułki i wymieszać. Oczyszczoną gęś opłukać, natrzeć solą i przyprawami, wypełnić farszem, zaszyć. Włożyć do brytfanny, obłożyć plastrami słoniny, wstawić do gorącego piekarnika. Piec początkowo na bardzo silnym ogniu- przez 15 minut, następnie zmniejszyć płomień i dopiec, polewając w miarę potrzeby sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak