Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

galantyna z indyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wywar:
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
ziele angielskie
cebula
sól

Przepis i sposób przygotowania na: galantyna z indyka

Masa mięsna:
Indyk 1 sztuka
Czerstwa bułka 4 dag
Rosół 1/8 litra
Mięso cielęce 12 dag
Słonina 10 dag
Mięso wieprzowe 12 dag
Cebula 4 dag
Tłuszcz 2 dag
Ozór wędzony gotowany 10 dag
Jaja 2 sztuki
Sól
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Galareta:
Rosół z indyka ¾ litra
Żelatyna 2 dag
Przybranie:
Pomidory lub marchew
Talarki twardych jaj
Talarki ogórka świeżego
Groszek zielony
Listki sałaty
Ugotować rosół z kości indyka, oczyszczonych nóżek, skrzydełek i żołądka oraz jarzyn. Mięso wieprzowe opłukać, udusić z cebulą i tłuszczem. Namoczyć bułkę w rosole, odcisnąć. Przyrządzić nadzienie: mięso cielęce, słoninę, bułkę i uduszone mięso wieprzowe przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Do masy dodać soli, pieprzu gałki muszkatołowej, jaja- wyrobić masę. Mięso z indyka rozłożyć, ściąć płatki mięsa z większych skupisk i równomiernie rozłożyć je, posolić, posmarować nadzieniem tak, aby cały płat miał jednakową grubość, ułożyć wzdłuż ozór pokrojony w kostkę, mięso zwinąć w roladę, zaszyć, zawinąć w ściereczkę i owiązać sznurkiem. Roladę włożyć do wrzącego, odcedzonego rosołu, gotować na małym ogniu przez ok. Dwie godziny. Po ugotowaniu zebrać tłuszcz z rosołu, roladę ostudzić w wywarze. Nazajutrz do wywaru dodać żelatynę, galaretę zastudzić, pokroić w szerokie trójkąty. Mięso pokroić w dość grube talarki nie mieszając ich kolejności, ułożyć na długim półmisku, przybrać jarzynami i zalać galaretą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak