Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka barwna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 170 g
cukier 250 g
olej 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżka
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
woda 250 ml
sól szczypta
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka barwna

Do 2 misek rozbić jajka oddzielając białka od żółtek. Żółtka starannie utrzeć z cukrem by cukier się rozpuścił. Pod koniec ucierania dodawać po jednej łyżce wody, oleju i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i ucierać - tak by masa była bez grudek, następnie ponownie dodać po łyżce wody, oleju i mąki i ucierać i tak aż się skończą składniki. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do trzech miseczek - do jednej dodajemy kisiel truskawkowy, do drugiej kisiel cytrynowy a do trzeciej kakao. Mieszamy. Do formy silikonowej keksowej wlewamy ciasto kakaowe, później wlewamy cytrynowe a na górę truskawkowe. Ciasto pieczemy w temp. 180-200\'C ok 60-80 min. Gotowa babkę można oprószyć cukrem pudrem. Polecam też likier cytrynowy. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.02.2014 07:31
wygląda super :)
czekoladka_m 05.06.2013 14:47
Bardzo ja lubię, u mnie mówi się na nią tulipan:)
m1monika 10.07.2012 14:19
fajna taka kolorowa :-)
RenataZ-et 30.05.2012 13:46
idealna do kawki :)
IKrakowianka 12.03.2012 21:33
wygląda bardzo apetycznie
IlonaAlbertos 06.07.2010 11:53
Wygląda smakowicie.
Iwusia 27.05.2010 21:52
Tak bo ja likier mieszam z cukrem pudrem i polewam ;)
Gosia_60 27.05.2010 16:57
Likierem ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak