Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cheeseburgery domowe i bułki do nich

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cheeseburgery domowe i bułki do nich

Bułki:
3/4 szklanki mleka
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
10 g świeżych drożdzy
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1 żółtko i 1 łyżka mleka- do posmarowania bułeczek
1/4 łyżeczki słodu
2 łyżeczki otrębów pszennych

ser żółty
sos czosnkowy
ketchup
sałata
ogórek kiszony

W misce mieszamy ostudzoe masło, mleko, cukier i drożdze. Odstawiamy na 10 minut.
Wbiajmy jajko, połowę mąki i sól. Wyrabiamy dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto az będzie gładkie, elastycznie i nie lepiące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie formujemy 8 bułek, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia - dobrze je przy tym spłaszczając ręką. Odstawiamy je do wyrastania na 45 minut przykryte ściereczką.
Smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypujemy sezamem - ja zapomniałam.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200\'c przez 15 minut.

Mięso doprawiamy solą, czosnkiem. Dodajemy granulowaną cebulę i dobrze wyrabiamy.
Formujemy osiem płaskich koteltów i smażymy z obu stron na brązowo. Gdy obrucimy je na drugą stronę to na każdego znich kładziemy plasterek sera żółtego.

Teraz składamy naszego chesseburgera- rozcinamy bułki i dół smarujemy sosem czosnkowym. Kładziemy sałaty, cheeseburgera, plasterki ogórka i górę polewamy ketchupem.
Przykrywamy górną częścią bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak