Sposób przygotowania

Ciasto II
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka

Masa serowa
1 kg sera - ja kupuję w wiaderku już zmielony
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 kostka margaryny lub masła
5 jajek

100 g wiórków kokosowych

Przygotowujemy ciasto I ucierając jajka z cukrem na białą masę.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel. Na samym końcu wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamay do piekarnika nagrzanego do 200\'C na 15 minut.
Tak samo postępujemy ze składnikami ciasta II dodając zamiast kisielu kakao. Oba biszkopty studzimy.
W zimnych biszkoptach wycinamy po 12 kółek - dopasujecie wielkośc kółek tak by wyszły 3 na szerokość i 4 na długość biszkoptu.
Zamieniamy kolorami kółka i wkładamy je spowrotem - różowe do brązowego biszkoptu a brązowe do różowego.
Margarynę lub masło ucieramy z żółtkami na jasną masę. Dodajemy partiami ser oraz budyń. Ucieramy chwile razem by wszystko dokładnie się połączyło.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodać do masy serowej.

Na spód blachy kładziemy ciasto I ( ono ma powkładane kakowe kółka ) i wylewamy na nie połowę masy serowej.

Przykrywamy ciastem II ( ono ma powkładane różowe kółka ) i wylewamy drugą część masy serowej.
Pieczemy około 45 minut do godziny w temperaturze 170-185\'C.

Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gorące ciasto.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !