Sposób przygotowania

Drożdż e rozpuszczamy w mleku z 3 lyzkami mąki i szczypta cukru. Odstawiamy na chwile. Białka oddzielamy od zółtek. Zoltka ucieramy z cukrem. Do maki dodajemy rozrobione drozdze i wyrabiamy ciasto. Dodjamey zoltka, rztopione maslo i spirytus, wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cepile miejsce do wyrosniecia.

Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką.

Podgrzewamy w garnku olej i wrzucamy naszej paczki, az do wyplyniecia, smazac z obu stron. Kazdy paczek powinien smazyc sie ok 5 min, wiec temperatura oleju nie moze byc zbyt wysoka.

Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bogusława

    wyglądają pysznie:0
  • 0
    original
    Opublikowano

    edyta44

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !