Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki z marmoladą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mleko
mąka 0,5 kg
cukier 70 g
mleko 1 szklanka
olej 1 l
masło 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: pączki z marmoladą

Drożdż e rozpuszczamy w mleku z 3 lyzkami mąki i szczypta cukru. Odstawiamy na chwile. Białka oddzielamy od zółtek. Zoltka ucieramy z cukrem. Do maki dodajemy rozrobione drozdze i wyrabiamy ciasto. Dodjamey zoltka, rztopione maslo i spirytus, wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cepile miejsce do wyrosniecia.

Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką.

Podgrzewamy w garnku olej i wrzucamy naszej paczki, az do wyplyniecia, smazac z obu stron. Kazdy paczek powinien smazyc sie ok 5 min, wiec temperatura oleju nie moze byc zbyt wysoka.

Na koniec dekorujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 10.01.2012 12:10
pycha
Bogusława 17.06.2011 22:26
wyglądają pysznie:0
rosik93 26.01.2011 20:17
mniam
rosik93 26.01.2011 20:17
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak