Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy z goździkami i rumem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 3 kg
Goździki całe Prymat 10 ziaren
cukier 1-1,5 kg
Cynamon mielony Prymat do smaku
rum 100-200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy z goździkami i rumem

Wiśnie wypłukać i wydrelować. Odcedzić od soku.
Sok przelać do garnka, dosypać przyprawy i gotować przez około 15 minut. Można dolać niewielką ilość wody. Pod koniec wsypać owoce wiśni i wszystko razem smażyć przez około 20-30 minut na małym ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Później odstawić podsmażone owoce w chłodne miejsce na około 12 godzin.
Po tym czasie wiśnie trzeba jeszcze raz przesmażyć też na małym ogniu i też przez około 20-30 minut. Na koniec dolać rum i dokładnie wymieszać. Powstały dżem przekładać do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.01.2016 21:41
jakie dodatki dobre :)
Habibi 15.09.2013 15:57
ja w takim zestawie przypraw robię dżem śliwkowy :)
Dorota59 21.11.2011 15:25
musi byc smaczniutki
Halusia 13.09.2011 21:33
fajny aromat
Ania67 29.07.2011 21:38
extra
teresa18 20.06.2011 21:24
świetny
barbara11561 05.05.2011 15:17
super:)
Krystyna32 01.05.2011 10:22
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak