Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso wołowe w chińskim stylu

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 1/2 kg
cebula 2 szt
napój typu cola 1 litr
pieczarki
papryczka chili 1-2 szt
olej sezamowy 1 łyżeczka
sezam 2 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
włoszczyzna 1 (bez pora)
sos sojowy jasny 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso wołowe w chińskim stylu

Mięso wołowe myjemy i tniemy w wąskie paseczki, wkładamy do miski i zalewamy 1/2 coca-coli i sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na 12h. Po 12h włoszczyznę, cebulę i grzyby tniemy w słupki. Czosnek tniemy w talarki. Rozgrzewamy rondel teflonowy i krótko podsmażamy mięso na ostrym ogniu. Dodajemy teraz cebulkę i czosnek, szybko podsmażamy mieszając. Teraz dodajemy włoszczyznę, chili i wlewamy sos w którym macerowało się mięso, oraz 250 ml coli. Dusimy mięso ok 1,5 h w razie potrzeby dolewamy resztę coli. Po upływie czasu na duszenie, odparowujemy sos by mięso z warzywami pozostało soczyste i lśniące. W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam i posypujemy nim gotową potrawę. Mięso podajemy z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z mandarynkami lub pomarańczami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak