Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w galarecie, faszerowany sałatką z ćwikłą

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab pieczony 10 plastrów
ćwikła z chrzanem 2 łyżki
ogórki kiszone 1-2 sztuki
groszek konserwowy 5 łyżek
kukurydza konserwowa 5 łyżek
sałata
wywar warzywny 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 gram
ocet winny 1-2 łyżki
majonez 1 łyżka
sól
pieprz mielony
koperek świeży
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w galarecie, faszerowany sałatką z ćwikłą

W gorącym wywarze jarzynowym rozpuściłam żelatynę (użyłam wieprzowej z przyprawami), doprawiłam płyn octem do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Plastry schabu, takiego pieczonego w domu, były dość duże i niezbyt grube.
Ćwikłę z chrzanem robię sama - buraki ścieram na dużych oczkach tarki i tutaj właśnie taka grubo tarta będzie potrzebna. Ogórki kiszone i 2 jajka także starłam na dużych oczkach tarki, ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam do ćwikły, doprawiłam solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i majonezem, wymieszałam.
Na każdy plaster schabu nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki i zwinęłam w rożek. Ułożyłam je koliście na półmisku wyłożonym sałatą. Żeby plastry się nie rozwijały wbiłam w każdy pionowo wykałaczkę tak żeby przytrzymywała brzegi. Półmisek przybrałam pozostałymi jajkami pokrojonymi na plasterki i osączoną kukurydzą z groszkiem oraz koperkiem. Kiedy wywar z żelatyną zaczął tężeć polewałam ruloniki niewielką ilością galaretki i wstawiałam na kilka minut do lodówki po czym powtarzałam cały proces polewania i schładzania kilka razy. Całość odstawiłam na 3-4 godziny do całkowitego stężenia. Kiedy pierwsza warstwa galarety zastygnie można usunąć wykałaczki!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 16.09.2011 20:18
ekstra
Marysia 16.09.2011 20:04
super
Karolina69 16.09.2011 18:14
fajne
bietka 29.07.2011 23:00
ślicznie wygląda:)
Agnik 06.06.2011 10:15
ładnie wygląda
SmacznaPyza 01.04.2011 09:17
bardzo proszę - wyszło na prawdę pysznie!
wedith1 01.04.2011 09:07
Wygląda cudownie, myślę że wykorzystam ten przepis na święta!
Gosia40 25.01.2011 14:26
pięknie wygląda:)
ben-ka 25.01.2011 13:55
Też podziwiam ten kolorowy półmisek:)
agnieszka137 25.01.2011 12:52
rewelacyjna \"schabowa różyczka\" :)
misia53 25.01.2011 12:49
Fajnie to wymysliłaś...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak