Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czernina

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krew od kaczki 100 ml.
korpus od kaczki
marchew 2 szt.
pietruszka
seler kawałek
mąka 2 łyżki
wiśnie bez pestek
kompot z gruszek
cukier
sól
mąka 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: czernina

mięso opłukać włożyć do garnka zalać wodą ok.1,5l i zagotować,odszumować dodać pokrojone i umyte warzywa,sól i gotować do miękkości,przygotować kluseczki z 1/2szkl.mąki,jajka i szczypty soli wszystko wymieszać na jednolitą masę,wyjąć mięso z rosołu zagotować i kłaść do rosołu łyżką kluseczki ponownie zagotować,rozrobić krew z mąką na jednolitą masę rosół odstawić z ognia i wlać trochę do krwi wymieszać aby się nie zważyła następnie dodać krew do rosołu i wymieszać postawić na palnik,zagotować wlać owoce z kompotu z odrobiną soku doprawić cukrem do smaku i solą jak ktoś lubi na kwaśno to zakwasić octem lub cytryną,można też dać suszone owoce,można podawać także z ziemniakami lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 08.02.2012 15:02
oj nie dla mnie
Iwona51
Iwona51 17.04.2011 21:55
fajny przepis
Dorota59 25.01.2011 11:48
ciekawe jak to smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak