Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 łyżki
cebula 900 g
rosół 1,5 szkl
oliwa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
musztarda
sól
pieprz
żółty ser starty 500 g
chleb tostowy
porto 0,5 kieliszka

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulanka

Cebulę pokroić najpierw na połowę, a później w półplasterki. Wrzucić z roztartym czosnkiem na rozgrzaną oliwę, smażyć na złoty kolor 10 minut, polać porto lub winem. Mąkę wsypać do garnka, rozprowadzić rosołem. Zagotować, dodać podsmażaną cebulę i listek laurowy. Przyprawić solą, pieprzem i musztardą, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Do miseczek lub bulionówek włożyć kromkę chleba tostowego. Zalać zupą, posypać startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki , zapiekać chwilę w gorącym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak