Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 9
masło 35 dkg
mąka 45 dkg
proszek 3 łyżeczki
cukier 25 dkg
mleko 3/4 szkl
cukier wanilinowy
aromat cytrynowy 3/4
cukier puder 30 dkg
sok z cytryny 1,5

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodajemy po jed­nym jajku, kilka kropli aromatu cytrynowego i mik­sujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy do masy. Na koniec powoli wlewamy mleko i dalej miksujemy. Wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temperatu­rze 180°C LUKIER do cukru pudru dodajemy sok cytrynowy i dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki, błyszczący lukier. Polewamy nim babkę i obsypujemy kolorowymi galaretkami pokrojonymi w drobną kostkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 26.01.2011 16:58
Pychota do herbatki
accee 25.01.2011 23:18
Apetyczne.
RenataZ-et 25.01.2011 09:52
Świetnie wygląda
ewasylwia 24.01.2011 17:56
idealne do kawy
Nina7 24.01.2011 16:30
rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak