Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z biszkoptami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1/2 szkl
mąka 1/2 szkl
cukier puder 2/3 szkl
mak 1/2 szk
oliwa 1/2 szkl
kasza manna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
biszkopty okrągłe 1 paczka
masło 20 dag
śmietana 1/2 szkl
nutella 4 łyżki
aromat rumowy 1/2 lyżeczki
sok z cytryny do smaku
polewa czekoladowa 1 szt
rum 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z biszkoptami

Bialka ubić na sztywną pianę z 1/2 szkl cukru pudru. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kaszą manną i makiem. Połączyć z białkami dodać oliwę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 35 minut w temp 170 stopni. Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, smietaną i nutellą na puszystą masę. Przyprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę, posmarować połową masy, ułożyć biszkopty skropione rumem, wyłożyć resztę masy i przykryć drugą połową ciasta, oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 19.10.2013 21:28
Wygląda genialnie.
Seba 15.11.2012 09:52
smaczne
gacopierz23 17.09.2012 18:20
piękne
Iwusia 19.06.2012 23:06
wygląda bardzo pysznie
jeta72 19.10.2011 22:04
pyszne
Iwona51
Iwona51 06.09.2011 09:54
smaczne
Dorota59 03.04.2011 18:18
robię podobne-bardzo takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak