Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

regionalne prożoki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 500 g
ziemniaki 3 kg
kiełbasa wędzona 500 g
smalec 125 g
mąka 1 szklanka
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: regionalne prożoki

Cebulę posiekać,kiełbasę pokroić w plasterki,ziemniaki ugotować,następnie odlać połowę wody z ziemniaków,zasypać mąką,przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 min,lekko ostudzić po czym rozgnieść na pure,na patelni rozgrzać smalec i rozgrzać na nim kiełbasę na złoty kolor,dodać cebulę przyprawić i poddusić,po 15 min dodać 3|4 wody i całość dusić 30 min.Łyżką nakładać na talerz porcie masy ziemniaczanej,formując owalne kluseczki,gotowe prożki polać sosem kiełbasą i cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak