Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowy wieniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz ok 2 kg
likier migdałowy 8 łyżek
sok z cytryny 1\\2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 płatów
cukier 5 dag
melon miodowy 1 szt
melisa 12 listków
sok winogronowy 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowy wieniec

Arbuz podzielić na 4 części, usunąć pestki, niewielki kawałek arbuza odłożyć. Przy pomocy specjalnego nożyka z reszty owocu wyciągnąć kulki. Wymieszać je z likierem migdałowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Całość przykryć i odstawić na 30 minut. Płaty żelatyny moczyć w zimnej wodzie około 10 minut. Arbuzowe kulki osączyć, syrop zachować. Następnie przelać płyn do garnka, dodać sok z winogron oraz 1/8 l wody. Przyprawić cukrem, dodać żelatynę, rozpuścić. Dno formy z kominkiem ( o średnicy 23 cm) wyłożyć uprzednio opłukanymi i osuszonymi listkami melisy cytrynowej. Następnie wrzucić kulki z arbuza i zalać całość sokiem winogronowym. Formę wstawić do schłodzenia na około 6 godzin do lodówki. Gotową, stężałą galaretkę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie i przełożyć na ozdobny talerz lub półmisek. Melon miodowy przekroić na pół, dokładnie usunąć pestki, wyciąć kulki i umieścić pośrodku wieńca. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć 5 paseczków i udekorować wierzch deseru, formując gwiazdę. Podawać z lodami waniliowymi

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak