Sposób przygotowania

Lukier:
sok z 1 cytryny
1,5 szklanki cukru pudru
cukierki do dekoracji

Do rondla wlać miód, wsypać zwykły i waniliowy cukier, dodać masło. Postawić na małym ogniu. Mieszając czekać, aż się rozpuści. Powstałą masę pozostawić do ostudzenia.W tym samym czasie ubić całe jajka na puszystą masę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masę miodową i ubite wcześniej jajka.Czas dodać smalec, śmietanę, olej, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko razem dobrze wyrobić na gładkie ciasto i włożyć do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień, ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką gwiazdki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 °C. Następnie ostudzić. Do soku z cytryny wsypać cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie polukrować pierniczki i udekorować cukierkami. Z przepisu wychodzi około 150 sztuk gwiazdeczek. Są one miękkie zaraz po upieczeniu, ale żeby dotrzymały się do Świąt należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym lub metalowym).

Na drugi dzień, wyciągamy ciasto z lodówki i trzeba je rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać foremką gwiazdki lub inne kształty w zalezności od tego jakimi foremkami dysponujemy. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Włożyc do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 190 °C.

Przygotowujemy lukier: Sok z cytryny zmiksować z cukrem pudrem. Powstałym lukrem posmarować pierniczki i udekorować.

Najsmaczniejsze są najświeższe, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet przez kilka miesięcy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !