Sposób przygotowania

KREM
1 l śmietany kremówki
4 śmietan-fixy
2 cukry waniliowe
4-5 łyżek cukru pudru
25 dag truskawek
1 galaretka zielona
1 kiwi (brzoskwinia lub inny owoc)
2 ciasteczka rurki

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać żółtka i zmiksować. Kolejno dodać cukier, cukier waniliowy i ubić. Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem, obficie wysypanej bułką tartą średniej tortownicy i piec 15-20 minut w temperaturze 180 C. Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a później przekroić wzdłuż na pół. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawić w chłodne miejsce. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Biszkopt przełożyć ½ ilości ubitej śmietany. Pozostałą śmietaną obsmarować z każdej strony ciasto, pozostawiając trochę masy do zrobienia ozdób. Przełożony placek przekroić na pół i ułożyć na dużej tacy okrągłymi połówkami do siebie, tak aby stworzyły skrzydła. Następnie górę ciasta wokół brzegów przystroić dekoratorem dość wysokim szlaczkiem. Resztę kremu można wykorzystać na ozdoby wokół placka. Następnie na połówkach ciasta ułożyć pokrojone truskawki wypukłą częścią owocu do spodu i zalać truskawki tężejącą galaretką. Kiwi umyć, obrać i przekroić na pół. Jedną część kiwi położyć na złączeniu połówek placka, wypukłą częścią owocu do spodu, a następnie po bokach umieścić rurki. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !