Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony w winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 kilogram
cebula 2 sztuki
ziemniaki 3/4 kilograma
masło 10 dag
cytryna 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
białe wino wytrawne 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w winie

1. Filety umyj, dokładnie osusz, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut, następnie wytrzyj je dokładnie ręcznikiem papierowym.

2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę o boku 2 cm. Zalej zimną, osoloną wodą i gotuj 8 minut. Odcedź, odstaw na bok.

3. Cebule obierz i pokrój na grube plastry. Na patelni rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu często mieszając przez 3-4 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Zestaw z ognia.

4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków. Rybę posól, popierz, ułóż na niej warstwę cebuli, lekko ją posól i posyp tymiankiem.

5. Na całej potrawie rozłóż kawałeczki pozostałego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po 10 minut pieczenia, wlej wino.

6. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki zaczną się złocić.

7. Podawaj z dużą porcją zielonej sałaty i kieliszkiem wina, które zostało użyte do przygotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 30.11.2011 22:25
super
Krystyna32 19.02.2011 08:46
pycha
koraska30 08.02.2011 08:07
EKSTRA!!!
novita26 03.02.2011 11:28
fajny przepis
jolita 26.01.2011 22:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak