Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

calzone neapolitana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto na calzone
szynka wędzona 10 dkg
boczek wędzony 10 wieprzowy

Przepis i sposób przygotowania na: calzone neapolitana

* Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku.
* Do zrumienionej cebuli dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory. Smażymy do uzyskania gęstego sosu.
* Przesmażone na własnym tłuszczu boczek i szynkę, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego.
* Całość podgrzewamy, aby odparowała jak największej ilości płynu.
* Wystudzony sos, łączymy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i utartym parmezanem.
* Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, majerankiem, natką pietruszki i bazylią.
* Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i wałkujemy na placki o średnicy około 20cm.
* Każdą część smarujemy farszem i składamy w pieróg.
* Tak przygotowane ciasto smarujemy wodą, posypujemy resztą parmezanu. Układamy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiek1 24.01.2011 17:09
rewelacyjny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak