Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cielęcina z sosem beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka cielęca 1 kg
parmezan 20 dag
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: cielęcina z sosem beszamelowym

* Umytą łopatkę cielęcą polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy papryką, oregano i rozmarynem.
* Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso.
* Podsmażone mięso przekładamy do brytfanny i przykrywamy folią aluminiową.
* Mięso wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około godzinę. W trakcie pieczenia często polewamy sosem spod pieczeni, a po 30 minutach usuwamy folię.
* W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy.
* Do spienionej mąki dodajemy mleko i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
* Pod koniec gotowania do sosu dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
* Cielęcinę kroimy w plastry, układamy na półmisku i polewamy beszamelem. Podajemy z duszonymi pieczarkami i garnirujemy liśćmi selera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 23.01.2011 17:34
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak