Sposób przygotowania

* Umytą łopatkę cielęcą polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy papryką, oregano i rozmarynem.
* Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso.
* Podsmażone mięso przekładamy do brytfanny i przykrywamy folią aluminiową.
* Mięso wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez około godzinę. W trakcie pieczenia często polewamy sosem spod pieczeni, a po 30 minutach usuwamy folię.
* W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy.
* Do spienionej mąki dodajemy mleko i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
* Pod koniec gotowania do sosu dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
* Cielęcinę kroimy w plastry, układamy na półmisku i polewamy beszamelem. Podajemy z duszonymi pieczarkami i garnirujemy liśćmi selera.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !