Sposób przygotowania

Ser wraz z ziemniakami dwukrotnie zmielić. Do powstałej masy dodać jajka, mąkę i szczyptę soli. Blat podsypać mąką i wyrobić ciasto ( nie może być lepiące się do dłoni, ale lekko lepkie może być). Z przygotowanego ciasta formować wałki i kroić na ukośne kawałki. Przygotowane pierogi gotować w wrzącej, solonej wodzie, aż do momentu gdy wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu nie przelewać pierogów gorącą wodą, lecz zostawić na cedzaku, żeby pozbyły się wody. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką wraz z dodatkiem masła. Przed podaniem posłodzić do smaku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    niezłe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 3
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    oj dawno nie robiłam :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    leniwe to sa kluski, a pierogi są z nadzieniem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    leniwe to sa kluski, a pierogi są z nadzieniem
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariola21

    Co kraj to obyczaj ;p u mnie w domu na takie danie mówi się: leniwe pierogi :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    cos dla mnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    leniwe to raczej kluski
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    kluski a nie pierogi
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pysznosxi
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    moje ulubione
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    niezłe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !