Sposób przygotowania

drożdże wkruszyć do kubka,rozetrzeć z odrobiną cukru,mąki i letniego mleka,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,pozoastałą mąkę przesiać do miski,zrobić dołek i dodać żółtka,alkohol,masło i wyrośnięty zaczyn,wsypać cukier i szczyptę soli i wyrobić,dolewając mleko aby uzyskać gładkie elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godz.w płskim rondlu rozgrzać olej,ciasto zamieszać łyżką i nabierać małe porcje,do środka każdej wcisnąć śliwkę lub czekoladę może być też cukierek toffi i wkładać na gorący tłuszcz,formując łezki,smażyć na złoty kolor z obu stron,wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcnik,jeszcze ciepłe pocsypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Wojtek8

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Bardzo fajne!! Na pewno wypróbuję przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Lubię wszelkie słodkości:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    fajne te łezki aż mi się zachciało taką zjeść
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    muszą być pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa78

    kocham słodkości- efekty widać po czasie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !