Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki Eli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: 0 szt
mąka pszenna tortowa 0,75 szkl
masło 6 dag
cebula biała 1 szt
woda 0,75 szklanki
sól 2 szczypty
masa 0 szt
ziemniaki 1 kg
masło 2 łyzki
gałka muszkatołowa 2 szczypty
sól 2 szczypty
koper ogrodowy 4 łyżki
żółtko jajek 4 szt
olej rzepakowy 1 l
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki Eli

1. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy .
2. Dodajemy żółtka i przyprawiamy gałka muszkatołową .Wodę gotujemy z sola i masłem .
3. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie było grudek .
4. Gdy przestygnie dodajemy jajka i nadal mieszamy .
5. Dodajemy masę z ziemniaków i dokładnie ze sobą łączymy .
6. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w głębokim oleju.
7. Usmażone kładziemy na papierowe ręczniki
8. .Przekładamy na głęboki talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 05.11.2013 00:05
bardzo ciekawe,muszę takie zrobić
kate.500 28.04.2013 19:03
pyszne ciacho
misia53 19.02.2013 10:58
Bardzo ciekawy przepis i napis pod składnikami też ciekawy....hihi...
edyta44 22.01.2013 17:40
smaczne
zdzislawa2 06.02.2012 15:11
pyszności :)
barbara11561 05.04.2011 10:32
Bardzo ciekawy przepis:)
Marzena34 02.04.2011 13:18
pomysłowe
ben-ka 09.03.2011 10:18
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak