Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolski piernik Stasi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 50 dag
miód pitny 25 dag
cukier 0,5 szklanka
kawa- napar bez cukru 0,25 szklanka
śmietana 0.25 szklanka
margaryna Zwykła 10 dag
oliwa 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3/4 szt
żółtko jajek 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
bakalie 20 dag
polewa czekoladowa 1 szt
płatki migdałowe 10 dag
jaja 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski piernik Stasi

1. Sodę rozpuszczamy w łyżce wody .
2. Mąkę łączymy z miękką margaryną z soda i resztą składników .Dokładnie wyrabiamy by pojawiły się pęcherze powietrza.
3. Odstawiamy na 8 godzin by ciasto dojrzało .
4. Po tym czasie wykładamy je do jednej dużej lub dwóch małych keksówek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180* C aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.
5. Po upieczeniu piernik dekorujemy polewa czekoladowa teraz możemy gotową i ozdabiamy płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 02.12.2013 10:15
wyśmienity piernik
Sylwia56
Sylwia56 24.04.2012 17:47
pycha
zdzislawa2 09.04.2012 09:35
ekstra
Magdalena67 26.12.2011 14:59
lubię z miodem :)
Mirka-Ludomila 19.07.2011 09:45
musi być pyszny
ben-ka 24.01.2011 10:19
Miód pitny taki z butelki? podoba mi się ten przepis.
halinka1011 23.01.2011 12:15
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak