Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy keks

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 30 dag
margaryna mleczna 17 dag
cukier 15 dag
rum 50 ml
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
rodzynki 10 dag
bakalie 20 dag
sól 1 szczypty
dżem wiśniowy 200 ml
masło do formy 1 łyżka
mąka pszenna tortowa 1 łyżka
jaja 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy keks

# Pokrojone bakalie moczymy w rumie 1 godzinę .
# Margarynę miksujemy z cukrem i szczypta soli .Ubijamy i dodajemy kolejno żółtka.
# Mąkę przesiewamy przez sito wsypujemy do ciasta .Miksujemy dokładnie na lśniące ciasto.
# Dodajemy bakalie odsączone z rumu obsypane mąką ,pozostały rum z moczenia i proszek do pieczenia.
# Delikatnie ale dobrze mieszamy .
# Z białek ubijamy sztywna piane ze szczypta soli i delikatnie najlepiej teraz łyżką mieszamy z ciastem.
# Do keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką wlewamy ciasto .
# Powinno sięgać 3/4 wysokości blaszki.
# Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 8 C przez 45 -55 minut .
# Po wyjęciu smarujemy dżemem ,który uprzednio podgrzewamy w rondelku na małym ogniu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.10.2012 06:32
lubię keks, dawno nie piekłam
Rybciia 31.07.2012 23:54
super
senninha 08.03.2012 09:29
pierwsze ciasto które zrobiłam w życiu to był właśnie keks z bakaliami :) super :)
ilka_86 13.01.2012 21:02
pyszne ciasto
Zoso 04.06.2011 19:16
smaczne danie
Zoso 04.06.2011 19:16
smaczne danie
traktorek 15.05.2011 06:47
moje ulubione ciasto
barbara11561 29.04.2011 09:26
Bardzo pyszny:)
kuklik 18.03.2011 15:46
takie coś bardzo lubię
ben-ka 22.02.2011 09:11
Keks to dobre ciasto może długo leżeć:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak