Sposób przygotowania

# Pokrojone bakalie moczymy w rumie 1 godzinę .
# Margarynę miksujemy z cukrem i szczypta soli .Ubijamy i dodajemy kolejno żółtka.
# Mąkę przesiewamy przez sito wsypujemy do ciasta .Miksujemy dokładnie na lśniące ciasto.
# Dodajemy bakalie odsączone z rumu obsypane mąką ,pozostały rum z moczenia i proszek do pieczenia.
# Delikatnie ale dobrze mieszamy .
# Z białek ubijamy sztywna piane ze szczypta soli i delikatnie najlepiej teraz łyżką mieszamy z ciastem.
# Do keksówki posmarowanej masłem i posypanej mąką wlewamy ciasto .
# Powinno sięgać 3/4 wysokości blaszki.
# Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 8 C przez 45 -55 minut .
# Po wyjęciu smarujemy dżemem ,który uprzednio podgrzewamy w rondelku na małym ogniu

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Keks to dobre ciasto może długo leżeć:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    takie coś bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Bardzo pyszny:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    moje ulubione ciasto
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    smaczne danie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    smaczne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    senninha

    pierwsze ciasto które zrobiłam w życiu to był właśnie keks z bakaliami :) super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    super
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    lubię keks, dawno nie piekłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !